Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Ekspedicija Lukina jama

Zdravo! Med 23.7 in 6.8 je na Velebitu potekala ekspedicija, katere glavni namen je bil podaljšati oz. poglobiti sifon na dnu brezna. Udeležili smo se je tudi štirje Slovenci, Ana Makovec (JK Borovnica), Marko Erker (JD Logatec), Jure Tičar (JK Brežice) in jaz.

 Z Ano sva tja prispela v torek, 26.7 in tam ostala 7 dni. Zaradi zelo slabih vremenskih pogojev prvi teden odprave v jami ni bilo kaj veliko narejenega, iz baze v jamo (skozi višji vhod Trojama - vhod Lukina jama je bil verjetno zatrpan in zaradi taljenja ledu tudi nevaren) se je potegnilo vox do -380m in do te globine smo prinesli tudi bivak in potapljaške zadeve. Napredovanje proti dnu se je pričelo v nedeljo 31.7, ko se je notri spustila opremljevalna ekipa, ki je v ponedeljek zjutraj sporočila, da se je voda v sifonu močno dvignila, za 6 m glede na lansko leto. Voda je bila tudi zelo motna, tako da s potopi ni bilo nič. Instrumenti v jami so pokazali, da se voda dvigne tudi do 100m nad sifon. Jamo so ob koncu ekspedicije razopremili. Na terenu smo našli tudi 8 novih jam, od tega smo raziskali dve, prva je bila globoka -45m, druga zadeva pa je cca. 400m globoko brezno (imenovali smo jo Ovčica - BEEE BEEE), nam je sicer zmanjkalo štrika na -350m, potem, ko sva z Ano že zapustila tabor, so tam nadaljevali Slovaki, ki so povedali da se jama konča oz. da je na dnu ozko in so brezno tudi razopremili. Jamo se bo še pregledalo, saj je precej široka, povprečno 20m in meni se čini, da tam okna so. Če ne prej, pa v sklopu ekspedicije Velebita, ki bo najbrž prihodnje leto. Vsega skupaj se je v taboru obrnilo okrog 40 udeležencev, tudi Angleži, Američani, Poljaki, Slovaki in Srbi.