Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Tabor na Leški planini, 30.6-2.7. 2023

V letošnjem letu smo se jamarji Jamarskega društva Rakek udeležil kar nekaj jamarskih srečanj - od tekmovanja v žimarjenju v Ajdovščini do Primorsko-Notranjskega srečanja jamarjev v Vrhu nad Doberdobom. Spoznavanje novih ljudi je prineslo sabo tudi vabila na razne odseke in tabore. Med drugimi je bilo tudi vabilo s strani Društva za raziskovanje jam Kranj, da se prvi vikend v juliju oglasimo na njihovem tradicionalnem taboru na Leški plani. Tabor je namenjen predvsem raziskovanju Brezna na Leški planini, ki je s svojimi 536 metri globine najglobje brezno na Jelovici. Poleg omnejenga brezna  se lahko udeleženci tabora priključijo gostujočim jamarjem pri raziskovanju tudi drugih brezen v okolici.

 Tako smo se 30.6.2023 v večernih urah Miha, Tine, Ambrož in Jaka odpravili proti Jelovici, katere del je tudi Leška planina. V tabor smo prispeli v poznih urah, kjer nas je pričakala vesela družba in kulinarika na visokem nivoju: poleg piva smo za dobrodšlico prejeli še pice iz prenosne krušne peči ter ocvrte kalamare.

Mihov predlog, da se zbudimo ob 6 uri je splaval po vodi in tako smo zajtrk prestavili na 8 uro. Takrat sta na tabor prišli tudi ostali dve naši članici, Anja in Tara. Okoli 10 ure smo se podali v podzemlje: Tara se je odločila obiskati 40 metrov globoko brezno “Bis 2”, ostali pa v Brezno na Leški planini. Stopničasto brezno nas je vodilo vse do glavne dvorane na globini pribiližno 150 metrov. Enormne dimenzije dvorane in povsod raztreseni balvani predstavljajo ogormen poligon za raziskave. Tu smo se razdelili na dve skupini: Anja in Tine sta se odločila, da pridružita skupini, ki je odšla na ogled Biserne dvorane; Miha, Ambrož in Jaka pa smo z gostitelji odšli proti Pozabljenem rovu. Miha je skupaj z Jožefom (DZRJ Kranj) opremljal “Stometerco”, Ambrož in Jaka pa sva Lani, Karin, Eriku in Janezu (vsi DZRJ Kranj) pomagala pri meritvah jame. Čeprav načrt jame že obstaja, želijo domači jamarji s sodobno tehnologijo pososodbiti njen načrt in morda tudi najti novo nadaljevanje.

Del dopoldneva in popoldne smo tako preživeli na globini približno 250 metrov, dokler nas ni zamikal golaž, ki se je v taboru pripravljal že od zgodnjega jutra. Po povratku na površje in odličnem golažu so domačini pripravli še “leškatlon” z mikavnimi nagradami. Tekmovanje v izdelavi vozlov za hrbtom, zvijanju vrvi in poligonu sva najbolje opravila Jaka in Ambrož, ki sva dosegla 1. in 2. mesto! Ob tabornem ognju in kitari smo spanec prestavili globko v nedeljsko jutro. V nedeljo smo še pospravili tabor in odšli v Lovsko kočo na Taležu kjer je ob kavi sledila kratka analiza tabora in nato odhod proti domu.

Na tem mestu bi se članom DZRJ Kranj zahvalili za vabilo in vrhunsko gostoljubje! Obljubimo, da bomo še prišli!

Udeleženci:  Miha Prudič, Tine Žnidaršič, Ambrož Ileršič, Anja Pirc, Tara Rampih, Jaka Peteh, člani DZRJ Kranj

 Jaka Peteh