Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Čistilna akcija, Rakov Škocjan, 20.4.2013

 

Rakov Škocjan zopet lepši

Tudi letos smo člani Jamarskega društva Rakek in Prostovoljnega gasilskega društva Rakek poskrbeli, da je lep Rakovega Škocjan postal še lepši. To nam je uspelo z dobro organizirano in še bolje izpeljano čistilno akcijo.

V soboto, 20.4.2013 ob 9.00 uri, se je pri Hotelu Rakov Škocjan zbralo 27 udeležencev, ki so na zbornem mestu dobili zaščitne rokavice in vsak po nekaj 100 l plastičnih vreč. Skupina se je razdelila na tri dele. Ena skupina je odšla proti Malemu naravnemu mostu in pričela s čiščenjem v njegovi okolici ter se pomikala proti hotelu. Druga skupina pa je odšla do odcepa lokalne ceste, ki vodi v Rakov Škocjan in se tako kot prva skupina, pomikala proti hotelu. Za povezavo med obema skupinama so skrbeli člani PGD Rakek, ki so s prikolico in gasilskim vozilom sproti odvažali napolnjene vreče v zbirni zabojnik. Ekipe so očistile smeti s  cest in cestnih brežin, okolic košev za smeti, piknik prostorov, okolic spomenikov, prehodnih delov naravoslovne učne poti po Rakovem Škocjanu, bližnje vrtače pri naselju vikendov in okolico hotela. Ob tem je potrebno omeniti, da je bil velik del Rakovega Škocjana in s tem tudi velik del  naravoslovne učne poti še vedno pod vodo. Letos visoke vode vztrajajo rekordno dolgo, saj je sočasnost taljenja snega in obilica dežja poplavila Rakov Škocjan za skoraj cel mesec.

Rezultat čistilne akcije je bil za vse udeležence zelo razveseljiv saj smo uspeli v slabih štirih urah napolniti le okoli 30 vreč. Če bi pobrane odpadke stisnili, bi bilo smeti le za slabe tri kubične metre tako, da je bil na koncu akcije ogromen zabojnik precej prazen, kar je zelo spodbudno. Upamo, da se bo količina smeti, glede na pretekla leta, zmanjševala tudi v bodoče. To pa še ni bilo vse. Odstranjevanje smeti iz škrapelj v bližini vikendov je odprlo vhod v manjše brezno s tekočo vodo. Da bo brezno raziskano v celoti pa bo potrebno še malo dela.

Da je Rakov Škocjan postal lepši so s svojim prostovoljnim delom pripomogli sledeči člani JD Rakek in PGD Rakek: Damjan Intihar, Laura Drole, Urška Zalokar, Luka Zalokar, Aleksander Bajt, Patrik Svet, Tomaž Svet, Ana Bajt, Juš Šajn, Tine Žnidaršič, Anže Opeka, Luka Zalar, Urška Modic, Katja Modic, Simon Hiti, Franjo Drole, Nejc Ileršič, Tone Ileršič, Dušan Zwölf, Klara Zwölf, Tanja Zalar, Sanja Zalar, Dejan Zalar, Matjaž Ileršič, Domen Banfi, Blaž Mekina in Jana Janež.

Čistilno akcijo je materialno podprla Občine Cerknica in njeno Javno podjetje Komunala d.o.o, ki je poskrbelo za rokavice, vreče za smeti in za privoz ter odvoz zbirnega zabojnika.

Piko na i, letošnje čistilne akcije v Rakovem Škocjanu, pa je postavilo družinsko podjetje Kovač iz Lokavca pri Ajdovščini, z gospo Majdo Kovač na čelu, ki je tako kot lansko leto, tudi letos za udeležence akcije pripravila, na svoje stroške, okusno malico in zelo dobro sladico. Pohvaliti moramo tudi ostalo osebje hotela za lepo in hitro postrežbo.

Vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da smo letošnjo čistilno akcijo Rakovega Škocjana dobro izpeljali, se še enkrat iskreno zahvaljujemo.

 

Za JD Rakek

Franjo Drole, JD Rakek

 

fotografije za galerijo sta prispevala Laura Drole in Simon Hiti