Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Bogdanu Urbarju v slovo, 30.06.2020

V torek, 30. junija 2020 je med člane JD Rakek prišla slaba novica. Ta dan je v jutranjih urah nenadoma umrl Bogdan Urbar. Bogdan Urbar se je rodil 7. aprila. 1961 v Ljubljani, vendar se je s starši kmalu preselil na Rakek, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo. Svoje izobraževanje je nato nadaljeval v vojaški gimnaziji Franc Rozman – Stane v Ljubljani in nato na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Jamarskemu društvu Rakek se je pridružil proti koncu leta 1972. V svojem prostem času je bil izredno aktiven v različnih društvih, Civilni zaščiti in zvezah le teh. Za svoje delo v društvih in zvezah je prejel več priznanj, nazivov in nagrad. Da nebi kaj izpustili, jih raje ne naštevamo. Najbolj je bil aktiven pri gasilcih, jamarjih, nogometaših in raznih zgodovinskih  društvih. Zelo ga je zanimala tudi hindujska filozofija. Njegova zadnja zaposlitev je bila v Knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici, kjer je na Domoznanskem oddelku, skrbel za arhiviranje starejšega društvenega arhiva različnih društev z območja občine Cerknica.

Na poslovilne govoru na pokopališču na Rakeku, dne 4. julija 2020, je Franjo Drole povedal sledeče:


Dane!

Najino prvo jamarsko srečanje je bilo daljnega leta 1977, ko si kot že izkušen jamar, vodil nekaj vedoželjnih osnovnošolcev z rakovške osnovne šole v rove Unške koliševke. Raziskovanje rovov je takrat skazilo le vreme, saj smo bili zaradi dežja, vsi premočeni do kože. Kljub tej nevšečnosti, smo bili vsi udeleženci na koncu zelo zadovoljni. Kot si mi povedal nekaj let kasneje, si se ti pridružil rakovškim jamarjem proti koncu leta 1972. Jamarsko šolo osnovnega jamarskega izobraževanja pa si uspešno zaključil leta 1974, ko si skupaj z Igorjem, Darkom in Branetom postal član JD Rakek. Tvoj čut za organizacijo ljudi različnih znanj in pogledov je bil hitro opazen v društvu, saj si kmalu postal član upravnega odbora in leta 1981 tudi predsednik JD Rakek.
Ker si med prvimi ugotovil, da si jamarstvo zasluži večjo pozornost državnih organov, si v svoji glavi ustvaril načrt izboljšanja pogojev za jamarje na nivoju celotne države. Tako si leta 1988 postal predsednik Jamarske zveze Slovenije, ki si jo v petih mandatih, zelo uspešno vodil 10 let. Za sedanjo prepoznavnost JZS in za njeno umestitev v delo Civilne zaščite na nivoju države, gre velika zasluga tebi.


Ob obilici dela v službi, JZS, CZ in drugih društvih, nisi nikoli pozabil na domače društvo. Pomagal si z nasveti in svojimi poznanstvi. S tvojo pomočjo je društvo urejalo prostore, nakupovalo opremo in širilo svoje članstvo ter družbeno prepoznavnost.
S svojo zagnanostjo in mislijo, da nič ni nemogoče, si bil glavni organizator več odprav v Ukrajino, Krim, Turkmenijo, Uzbekistan in Združene države Amerike. Udeleženci le teh, smo ti iskreno hvaležni, saj smo lahko spoznali in videli kakšno je življenje ter kako je organizirano jamarstvo drugje po svetu. Na zadnjem občnem zboru društva si predstavil trenutni potek in stanje arhiviranja starejšega društvenega gradiva, ki poteka v Domoznanskem oddelku knjižnice Jožeta Udoviča v Cerknici, načrt
nove razstave JD Rakek ter še mnogo drugih pobud za delo društva. S tvojim odhodom, se bo vse to verjetno zelo upočasnilo, saj si bil pri tem delu nenadomestljiv. Po okoli 40 letnem jamarskem druženju s teboj, v svojem in v imenu ostalih članov JD Rakek, lahko iskreno rečem HVALA za vse trenutke, ki smo jih doživeli s teboj.

V svojem in v imenu JD Rakek izrekam družini, svojcem in prijateljem iskreno sožalje.