Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Narcisse snake dens, Kanada, 30.04.2016

(Med branjem članka priporočam, da si na jutubu zavrtite The Aquabats – Attacked by snakes)

Kanadska provinca Manitoba je stereotipno zelo dolgočasna. S krajšim izletom sva si hotela dokazati, da to ni res. Po kampiranju ob ogromnem jezeru Winnipeg sva se odpravila proti kraju Narcisse. Ta ni znan po lepih poljih narcis, temveč po kačah! V jamah! :)

Jame same po sebi niso preveč zanimive (čurke). Zasledila sem samo, da so nekaj metrske votline povezane, neraziskane in da podobne kraške pojave najdemo v območju Jadranskega morja. Manitoba je poleg ogromne ravnine znana tudi po zelo mrzlih zimah, kjer nekaj tedenske temperature okoli -40°C niso nič posebnega. Zato so te votline sredi močvirij zelo pomembne za živali, ki prezimijo v njih.

Najbolj številčne so red-sided garter snake (Thamnophis sirtalis parietalis), ki jim domačini rečejo kar vrtne kače (garden snake). Niso strupene, zato pritegnejo večje število turistov. Spomladi se zbudijo in parijo, poletje preživijo v močvirjih, kjer lovijo žabe, jeseni pa se vrnejo v jame za prezimitev. Znanstveniki še niso ugotovili, kako se kače odločijo, kdaj je pravi čas za vrnitev in kako najdejo pot v ISTO jamo vsako leto. Ena izmed teorij je, da prva kača pusti za sabo kemične snovi, ki drugim kačam sporočajo, da ji morajo slediti. Tako se ustvarijo t.i. kačje avtoceste. Še vedno pa ni čisto pojasneno, kako pozna pot prva kača (verjetno je starejša, ima več izkušenj).

Za turiste je lepo poskrbljeno, votline so ograjene, v stik s kačami pa vseeno ni težko priti, saj so vsepovsod. Mislim, da se nas bolj bojijo, kot mi njih, saj se marsikatera podela, ko jo uloviš. Midva vrhunca sezone nisva doživela (začetek maja), vseeno pa je bilo okoli 1000 kač v eni votlini dovolj za zanimivo doživetje.

P.S: odlomek iz National Geographic oddaje:

www.youtube.com/watch?v=-jTxiWmSpk8

Lp iz Kanade!

Udeleženci: Ana Matičič in Iztok Žuber (JDRK)