Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

JDRK na 10. Maistrovem pohodu, 11.04.2015

 V spomin na bivanje pomembnega generala Rudolfa Maistra na Uncu vsako pomlad PGD Unec in telesno kulturno društvo Sovica organizirata pohod in tek po gozdovih med Uncem in Planino.

Tako so se v soboto ljubitelji narave in športa zbrali že desetič. Kot vsako leto, so lahko izbirali med daljšo in krajšo pohodno različico ali pa tekom na 8km. Mlajši so glede na starost tekli krajše razdalje. Vreme je bilo letos na naši strani, zato je bilo obiskovalcev dovolj za dobro vzdušje.

Letos smo ponovno pri izvedbi pomagali tudi jamarji JDRK in prispevali h pestrosti programa. Nahajali smo se pri Unški kolešivki, kjer sta pohodnike ustavila klubska zastava in napis [<- OGLED ROVOV].

Domačinom so sicer vojaški rovi zelo dobro znani, vendar je bilo vseeno zanimanja za ogled veliko. Zahtevno, a kratko pot do vhoda rovov smo opremili z vrvmi za boljši oprijem. Pri vhodu je radovedneže že čakal jamar z lučkami in čeladami in v manjših skupinah so se odpravili v temo. Po nekaj stometerskem rovu pa se je ponovno prikazala luč in konec rova, tokrat sredi prepada in z zanimivim razgledom. Tudi tu smo poskrbeli za varnost. Kar nekaj ljudi je prijela raziskovalna žilica in so hoteli obiskati še ostali kilometer rovov. Ker je na ogled čakala že druga skupina, so se morali vrniti do vhoda.

Med ogledom smo se pogovarjali o nastanku rovov med vojnama, sposobnosti italijanske vojske in skrivnostnih rovih, ki so še skriti, zazidani ali pa zrušeni.Zainteresirani so lahko izkoristili redko priložnost in si ogledali primerek čiste jamarske plezalne opreme. Mlajše obiskovalce pa smo morali tudi podučiti, da je Unška koliševka nastala, ko se je pred mnogimi leti v veliki jamski dvorani udrl strop in ne z atomsko bombo. ☺

Odzivi so bili zelo dobri, po naših ocenah je rove obiskalo več kot 80 obiskovalcev. Veliko je bilo pohval na dodatno ponudbo pohoda in s tem popestritve poti. To nam veliko pomeni, zato upam, da se vidimo tudi drugo leto.

Udeleženci: Uroš Frlan, Patrik Svet, Miha Prudič, Ana Matičič


Lep pozdrav,  Ana Matičič



Povezava na stran PGD Unec

Povezava na FB stran PGD Unec

Povezava na stran Sovica