Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Ujma - Žledolom 2014

  

V soboto smo dan izkoristili za obisk Slivnice. S sabo smo imeli smučke in namen, da smučamo z nje. Izkazalo se je da je proga poledenela in na vejah veliko žledu, ki je krivil veje. Ponoči pa je narava pokazala svoje zobe.

 

Začelo je deževati. Ponoči je zmanjkalo elektrike, nočni spanec pa je kalilo pokanje vej, ki so padale pod težo ledu.Šele jutro je pokazalo prave razsežnosti.

 

Elektrike v ponedeljek še vedno ni, pojavijo pa se govorice, da je tudi nekaj dni še ne bo. Pri babicah, ki imajo peči na drva se pojavijo prvi krizni centri za kuhanje kave. Prodajalci že prodajajo električne agregate na veliko in s tem povzročajo pravi prometni kaos. Tudi železnica je obstala.

 

Elektrike že teden dni ni nikjer, da bi olajšali delo ekipam na terenu in da bi dobili elektriko kak dan prej smo se odločili za pomoč. Pod okriljem PGD Unec v dogovoru z Elektro Ljubljana smo pod nadzorom upokojenih električarjev jamarji JD Rakek in domačini začeli s sanacijo električne infrastrukture. Sprva smo imeli težave a smo se na delo hitro navadili. 

 

V soboto smo se razdelili v več ekip. Pregledovali smo električne trase v okolici Rakeka, nameščali konzole, postavljali drogove in čistili ukleščena drevesa.

 

V nedeljo in ponedeljek smo čistili dostope do tras in dostavljali elektro drogove na težko dostopne lokacije. Kljub dežju in napornemu delu je bila ekipa polna energije. Po gozdu se je zaradi vejevja težko premikati. Letos iskanje dihalnikov in gobarjenje odpade :).Dober glas seže v deveto vas. Na Unec je prišla ekipa RTV Slo in posnela prispevek o delu. 

 

Po žledolomu je sledilo deževje in otoplitev. S tem so prišle poplave. Zalilo je vsa kraška polja, mene pa je najbolj zanimalo kaj se dogaja v Rakovem Škocjanu. Nivo vode je 1,7m nad rekordom (poplave 2000). Vrhovi dreves so zdesetkani, "vikendaši" pa za premikanje po pritličju uporabljajo ribiške škornje ali čolne.

 

udeleženci JD Rakek: Damjan Intihar, Tone Ileršič, Simon Hiti, Uroš Frlan, Ana Matičič, Marko Matičič, Tomaž Svet, Samo Mršek, Miha Prudič, Peter Prudič, Patrik Svet, Juš Šajn, Aleksander bajt, Ambrož Ileršič, Luka Zalokar (JRS), Matej Zalokar (JRS)

Dva sva delovala tudi v sklopu JRS

Zraven so delovali tudi domačini, člani PGD Unec, upokojeni Električarji (skupaj nas je bilo med 20-25)

 

Domačini so nam pripravili čaj in prigrizke, člani PGD Unec so skrbeli za prevoz, organizacijo in za polne trebuhe, drugod po terenu so pridno delali tudi gasilci PGD Rakek (in še kdo bi se našel). Bilo ni nobene poškodbe, elektrika pa se je na naš konec končno vrnila. zagotovo smo z opravljenim delom  elektro delavcem prihranili kakšno naduro. vsakdan pa se bo hitreje vrnil na ustaljene tirnice.

Pokazalo se je, da znamo še vedno stopiti skupaj, ko je to potrebno!

Hvala vsem, ki ste sodelovali!

 

srečno,

Zalokar Matej, JD Rakek