Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Čistilna akcija, Rakov Škocjan, 2. 6. 2023

V petek ob 17h se je pricela cistilna akcija pri novo odkritem vhodu v jamo. Vreme ni bilo najlepše, a smo si ga pa polepšali s tabornim ognjem, ki je skrbel za vzdušje in toploto. Ker je bila jama premajhna za vse krožkarje, so se razdelili v tri skupine.  Ena skupina je ocistila jamo, ter našla nadaljevanje, katerega je bilo potrebno prekopati. Drugi dve skupini pa sta se odpravili pobrati smeti ob cesti - vsaka v svojo smer. Med tem, ko so oni cisitili okolico in kopali prehod ter mu poskusili nadeti naziv jame, sem se jaz v trgovini prebijal cez gruco ljudi - za vikend je bilo napovedano lepo vreme in vsi so nabavljali žar dobrote za piknike.
Tja prispem ravno pravi čas, da naredim par slik, znosim smeti do ceste in naložim na ogenj, da bo nastala žerjavica za žar dobrote. V tem casu zacne padati dež. Vrneta se ekipi, ki sta pobirali smeti po cestah. Hitro jih izkoritim, da so mi pomagal iz avta prenesti hrano, pijaco in žar opremo. Pripravimo teren za žar plato in pod njo naložimo žerjavico.
Krožkarje med tem že zanima kaj se dogaja v dihalniku, ki se je v tem casu že spreminjal v jamo. Marko jih je na hitro umiril in poskrbel, da so vsi lahko šli v jamo. Jama je dosegla skupno dolžino 15m, kar je pri krožkarjim poželo veliko navdušenje. Nekateri bi se kar preselili vanjo.
Med tem se je že, kot se spodobi za tako akcijo, zacelo z zakljucnim dejanjem, peko hrane. Najvec navdušenja so poželi pišcančji ražnjici in paprika...ja tocno tako paprika, kdo bi si mislil.
Po tocno nacrtovani uri 20:00 se je vse zakljucilo. Pospravili smo za seboj in se odpravili proti domu.
Nabralo se je nekaj smeti, a na sreco manj kot smo pricakovali. Se vidi da so ljudje cedalje bolj okoljsko ozavešceni in ne mecejo vec smeti v naravo.

Udeleženci: Marko Maticic, Luka Zalokar, Damjan Intihar, Viki Gornik, Ivan Najger, Simon Hiti,
Krožkarji: Adam Dujmenovic, Toni Cantarutti, Mark Raljevic, Marko Maticic, Karin Pirc, Lara Cucek, Feliks Ulbl, Jaša Colja

Napisal: Simon Hiti