Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

JRS - Jama Mokre noge, Biokovo, 28.-30.6.2013

Kot pripadnik JRS sem se s še tremi udeležil jamarske reševalni vaje HGSS. Vaja je bila na Hrvaškem v jami Mokre noge. Cilj vaje je bilo treniranje reševanja jamarja iz globoke jame (-700m). Jamarski reševalci iz Slovenije smo se vaje udeležili z namenom treniranja, spoznavanja reševalnih tehnik HGSS in kondicioniranja. V mraku smo prišli na Biokovo, do baze, kjer je oprema za reševanje že čakala.  JRS člane so dodelili ekipi katere vodja je bila Ana Bakšić. V ekipi so bili še trije člani HGSS in poškodovanka. Zvečer smo prevzeli opremo, uskladili plane, ter prehrano. Začetek izvleka je bil zaradi pomanjkanja reševalcev prestavljen iz -700m na -500m.  Zjutraj ob natanko 6.00 smo se odpeljali do izhodišča. Do jame smo potrebovali slabo uro hoje. Naša ekipa je bila v jami prva, sledila je VOX ekipa, imeli smo 3 ure prednosti pred ostalimi ekipami, saj je bilo v planu da gremo do globine -700m, kamor smo tudi prišli. Dvorana v kateri smo se nahajali je impozantna in vsekakor vredna ogleda. Nato smo šli do bivaka in od -480m do -370m postavili manevre.  Nosila so do površja potrebovala dobre 3 ure. Sledil je povratek na površje. Ob sončnem zahodu smo bili zunaj, sledil je povratek do baze, kjer smo imeli večerjo. Naslednji dan je bilo pranje opreme pri reki Cetinja. Zaradi pomanjkanja časa se predčasno poslovili, saj nas je čakala dolga vožnja do doma. 

Na vaji se je videla dobra organiziranost HGSS. Jama je bila relativno lahka, z izjemo nekaj detajlov opremljena zelo lepo. Vsaka ekipa je imela bivak. Zaradi tega je bila ekipa bolj spočita in operativna. Manjši problemi so bili le pri komunikaciji med mešanimi ekipami HGSS/JRS zaradi jezika. Med vajo je bila zunaj nevihta, baza je sporočilo takoj posredovala ekipam v jami, tako da je izvlek nemudoma stekel. Povečanje vodostaja v jami ni bilo opaziti. Na vaji zastojev pri plezanju ni bilo, s hrvaškimi kolegi pa smo se super ujeli :).

udeleženci JRS: Rok Stopar, Maks Petrič, Robert Rehar, Matej Zalokar. 

srečno,

Zalokar Matej, JD Rakek