Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Jama pred Kotlom, JRS, 13.3.2015

Vajo v Jami pred Kotlom so organizirali v večini v RC Sežana. Povabljeni so bili tudi ostali centri, a je bila v večini namenjena RC Tolmin, Postojna in Sežana. Na tej res zanimivi vaji se nas je zbralo cca. 30 reševalcev. Postavitev tabora in predstavitev vaje je bila že v petek zvečer. Tako smo imeli priložnost, da se v jamo odpravimo že dovolj zgodaj. Seveda brez zapletov ne gre, tako da so se prvi jamarji v jamo podali okoli 9.00 zjutraj. Pridružili so se nam še italijanski jamarski reševalci, nato pa smo se razdelili  v sedem skupin v kateri so bili v povprečju 4 člani. Jama ima veliko detajlov in dela je bilo za vse dovolj. Jama je zelo športna in v nižjih delih tudi blatna, zato samo premikanje vzame kar precej časa. Pri postavitvi manevrov je bilo potrebno napenjati možgane, kar se je pri izveleku izkazalo kot dobro, saj do večjih zapletov ni prišlo. Izvlek je bil izveden od -300 m do -100 m, kar predstavlja bolj zahteven del jame. Od -100 m do površja so dovolj osnovni reševalni manevri, ki pa niso bili del te vaje. Na površje smo prišli šele ob 1.00 zjutraj, tako da smo po analizi le še pojedli in se zavili v spalke. V nedeljo je sledilo pospravljanje tabora in odhod. Postojnci smo dan izkoristili za obisk avtopralnice, medtem ko se je kombi sušil, smo izkoristili za kratko analizo centra in seveda ob tem spili eno kavo :)...

Zagotovo je bila to ena boljših vaj. Reševalci smo veliko odnesli (znanja :)) in mislim, da so tovrstne vaje vedno dobrodošle. Ekipe/reševalci smo med seboj sodelovali odlično, prav tako pa smo dobro sodelovali tudi z italijanskimi reševalci. Vse pohvale vsem, ki so sodelovali pri organizaciji te vaje!

udeleženci JD Rakek: Zalokar Matej