Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Potop v pritočnem sifonu Zelških jam, 6.1.2013

 

Odkar smo skozi Razbito jamo  tudi navadnim jamarjem omogočili dostop do pritočnega sifona v Zelških jamah smo raziskali že veliko novih rovov (čez 1 km). Največje zanimanje pa prav gotovo vzbuja sifon pod udornico Šojice. Tu je možna povezava sistema Zelške jame in sistema Karlovice.

Prvi se je tu s svojo ekipo potapljal Tomo Vrhovec, ki je omenjal možno povezavo (1997). Raziskave so bile takrat naporne, saj je bilo potrebno preplavati sifone, nato pa po rovu (več kot 1 km) s kompletno potapljaško opremo priti do sifona. Zaradi prekratke potapljaške vrvice se je kljub jasnemu nadaljevanju moral obrniti (podatek pridobljen po pogovorih s članom tedanje ekipe). Po 1997 so raziskave zamrle.

23.7.2011 smo imeli 1. potop po odkritju Razbite jame, s katero smo tudi navadnim jamarjem omogočili direkten dostop do sifona. Na tej akciji se je potopil Matej Mihaelovski (JKŽ), vendar povezave takrat ni odkril. Vodostaj je bil nizek in zato se s tokom ni bilo mogoče pomagati. Pregledal je celotno jezero in podor vendar brez uspeha. 

Letos smo se odločili, da obnovimo raziskave in preiščemo celoten podor in obe najbolj očitni opciji v zadnjem jezeru. Za 2. potop odkar je znana Razbita jama smo se dogovorili z potapljačem Urošem Iličem (JKŽ). Sam čas potopa smo tempirali na višji vodostaj reke Rak, saj so prehodi tako bolj očitni. Voda je bila 1,5 m višja od normalnega vodostaja. Kljub predsednikovim spodbudnim besedam, da je voda bolj topla kot poleti, smo večino časa drgetali v mrzli vodi. Malo olajšanja smo občutili le na redkih plažah, kjer smo si nabirali moči. Po nekaj urah smo prišli do sifona, kjer se je Uroš po psihičnih pripravah potopil. Snop svetilke smo kmalu zagledali v prostoru nedaleč. Njegovo navdušenje ob "preplavanem sifonu" je ugasnilo ko je zagledal nadobudnega jamarja, ki je našel povezavo po kopnem. Zaradi mraza se je potapljač vrnil na izhodišče. Kljub zadostni količini zraka v jeklenkah smo morali nadaljnje poizkuse preložiti na toplejše mesece. Uroš nad raziskavami podora še ni obupal in to nam daje zagon za naslednje podvige. 

Sledilo je ponovno plavanje do Razbite jame, a tokrat smo imeli prednost saj nam je pomagal tok reke. Hitro smo se preoblekli in odjamarili na pico, kjer smo strnili vsa doživetja. Da je bila 9 urna akcija naporna sta pričali tudi 2 družinski pici, ki smo jih brez problema zmazali. 

udeleženci: Tomaž Svet, Marko Matičič, Miha Prudič, Uroš Ilič (JKŽ), Matej Zalokar

srečno,

Zalokar Matej, JD Rakek