Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Raziskovnanje brezna pri Morkrcu, 19.3.2023

 5.1.2023 so se Anja, Miha in Jaša odpravili na raziskovanje jam v okolici Mokrca kjer so odkrili brezno. To je sicer že znano in je registrirano pod imenon »Brezno pod Kamnom« vendar pa je načrt zrisan le do globine 29-ih metrov. Na klubskih sestankih smo tako pretekli mesec velikokrat poslušali govorice o zevajočem vstopnem breznu in njegovi ožini za katero se skriva še eno ogromno brezno. Navdahnjena pričo teh zgodb, se je v nedeljo, 19.3.2023, zbrala močna, sedem-članska ekipa, sestavljena iz članov, veteranov, pripravnikov, tečajnikov ter inštruktorjev, vsak s svojimi cilji za to jamo. Nekatere je mikalo nadaljevanje jame, nekateri so želeli pridobiti jamarsko znanje, nekateri so želeli znanje osvežiti; skratka motivacije za obisk jame ni manjkalo.

Spustili smo se v brezno ter hitro napredovali do ožine kjer je ekipi na prejšnji akcij zmanjkalo vrvi. Sama ožina ni predstavljala prevelikega zalogaja. Z nekaj telovadbe se je ožino dalo premagati, na drugi strani pa nas je pričakalo približno 20 metrov globoko poševno brezno. Veseljačenje po premagani ožini je prekinil »fiks«, kateri nam je dal vedeti, da je jama, čeprav ni zrisana do konca, v celoti raziskana. Spust po breznu, katerega stene prekriva tanka blatna drseča glazura nas je pripeljal do dna brezna, kjer smo zagledali še dva napisa, narejena dobrih dvajset let nazaj. Vseeno smo dodobra raziskali dno brezna, katero je izredno lepo; jamski okras je narejen iz bele sige, določene dele pa prekriva fino belo blato.  Jamo smo še izrisali ter izmerili.

Kljub predhodno raziskanemu breznu, je bila akcija nadvse uspešna. Posebej se izkazala Tara, nadobudna jamarska tečajnica, saj je jamarjem na oni strani ožine pripravila odlično juho; prav tako pa je potrebno pohvaliti tudi »Brnteta«, ki je na koncu juho še 1x segrel, da sta se lahko utrujena merilca jame malce okrepčala pred povratkom iz jame.  

Udeleženci:  Anja Pirc, Tara Rampih, Miha Prudič, Tine Žnidaršič, Ivan Najger, Damjan Intihar – Brnte, Jaka Peteh

Napisal, Jaka Peteh