Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Vipavska jama, raziskave,12.3.2023

Na nedeljsko dopoldne sem se pridružil Ajdovskim jamarjem pri raziskovanju Vipavske jame. Z vso opremo za plezanje kaminov smo se podali v jamo. Po umetnem rovu se pride prav v osrčje jame. Tu se nam najprej odpre velika dvora s sifonskim jezerom. Do tu si lahko ogleda jamo vsak obiskovalec brez jamarske opreme. Po nadaljevanju jame pridemo skozi podor, v večji rov. Opazoval sem velike prodnike, ki jih ob visokih vodah nosi tok. Kmalu se splazimo v stranski 35 minutni rov. Že po parih metrih opaziš, da bodo minute dolge. Rov je namreč ves čas ravno dovolj velik za človeka. Ko pa misliš da si že pri koncu, se moraš ohladiti do pasu v vodi. Robert in Aniti sta očitno uspela priti mimo skoraj suha. Za tem se ponovno odpre rov velikih dimenzij, tu smo si ogledali še nekaj kaminov in stranskih rovov. Vračali smo se po drugem rovu nazaj, saj nas je ura že preganjala. Sproti smo opremili še 10m globoko stopnjo.

Zunaj smo si ogledali še načrt in delali plan za naslednje raziskovanje.

Udeleženci: Robert Rehar (JDDR), Anita Pintar (JDDR) in Miha Prudič. Zunaj pa sta raziskoval nove jame Matjaž in Emil Pintar (JDDR)