Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Raziskovanje jame pri Mokrcu, 15.1.2023

V nedeljo 15.1.2023 smo se Jaša, Miha in Anja podali v medvedjo deželo – Mokrc. V planu je bilo raziskovanje ene potencialne jame z dvema vhodoma in velikim prepihom ter podrobnejše raziskovanje že znanega brezna pod vrhom Mokrca. Pri prvi postojanki smo se prijetno segreli, saj smo kratek čas vihteli macolo in rovarili s pajserjem, dokler nismo prebili v krajši rov, ki pa se je kmalu zaključil. Tako smo pobrali šila in kopita in se odpravili v bolj perspektivno brezno.

Grenak priokus zaradi prve jame se je takoj razblinil, ko smo prišli izza ovinka in nas je pričakalo zevajoče brezno, znano do globine 29 m.

Spustili smo se do melišča, ki pa se je spuščalo v podor in je bilo mogoče opaziti od stalaktitov, stalagmitov, zaves in celo stalagmat. Zrinili smo se v več obetavnih rovov, vendar pa je 5 m spust izgledal kot najboljša opcija za nadaljevanje in nam je delala domišljija, ker smo vedeli da je spodaj jezero in prehajamo v neraziskan teritorij.

Prej mlakuža kot jezero se je izkazala za dokaj nevznemirljivo in je Miha že pričel z merjenjem, ko mu je nekaj prišepnilo na uho, da malo podrobneje pregleda za skalo. Teren se rahlo vzpne, zato je bilo še toliko bolj neverjetno, ko smo vrgli kamenje in ugotovili, da šiba še vsaj 30 m. Ker smo bili nedeljsko razpoloženi, se nihče ni javil, da bi šel v avto iskat dodatno vrv in smo se zedinili, da to ostane za naslednjo akcijo. Morda se nam pridruži še kak jamski fotograf, da bo ovekovečil to ogromno brezno.

LP, Anja Pirc