Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Nove jame na Slavinskem ravniku, 26.3.2022

V soboto 26.3.2022 se nas je ekipa 10 jamskih navdušencev odpravila proti Slavinskemu ravniku. Kaj pa naj človek drugega počne na sončno soboto v spremljavi lahkotne sapice, kakor da se odpravi v podzemni svet.

Tako smo se za ogrevanje geoloških brbončic odpravili v 30-metrsko brezno, ki nam je ponudilo zgolj podatek o številu živali, ki jim je bil zadnja postojanka. Medtem ko se je druga ekipa še vračala na površje, se je prva ekipa že namenila proti požiralniku. Namen je bilo merjenje le-tega, zato se drugi ekipi ni kaj preveč mudilo k sodelovanju in smo se raje naužili vitamina D ter si zapolnili praznino v želodcu. Po šilcu domačega šnopca pa nas je le spet zagrabila želja po raziskovanju.

Zahvaljujoč nizkemu vodostaju smo imeli priložnost raziskati obetavno vodno jamo, ki se je izkazala, da je dolga vsaj 300 m.  Okolica ni z ničimer nakazovala, da nas bo pričakalo takšno odkritje. Vhod je ravno dovolj velik za lisičji brlog, nato nas je presenetila manjša dvorana in za njo brezence, za katerega smo ugotovili, da je dolgo zgolj 10 m. Ker se nam še ni zdelo, da se je bilo vredno jamsko opremiti, smo se v upanju nadaljevanja odpravili naprej. Jama se nadaljnih ________ m nadaljuje vodoravno in se ponekod rahlo zoža in nastavi kakšno skalnato oviro, da te opomni, da tam pa zares še ni nihče hodil. Med utiranjem poti je bilo moč občudovati veličastne stvaritve tektonskih procesov. Manjša ožina skozi katero je vel prepih je obetala nadaljevanje jame, zato smo se podali naprej, kljub primanjkovanju časa in neštetokrat ponovljenim stavkom, »samo še tole pogledamo, potem se pa vrnemo«. Po drugi ožini se nam je odprl malo večji prostor, ki mu po nekaj vzppenjajočih metrih sledi manjši kamin, v desno pa se odpira rov, ki po nekaj metrih ponovno podraži z manjšo ožino, katere ogled smo si pustili za naslednjič saj je za navadnega smrtnika takšno odkritje prevelik mentalni zalogaj.

Udeleženci raziskovalne akcije: Vid Gorjan, Katja Lavrič Mrvar, Ivan Najger, Uroš Frlan, Viki Gornik, Damjan Intihar, Jaša Jerina, Miha Prudič, Marko Matičič, Anja Pirc

Udeleženci foto akcije 3.4.2022: Matej Zalokar, Jaka Peteh (P.S. Matej malo za spodbuditi jamarsko domišljijo z nekaj fotografij smo izkoristili idealne vremenske pogoje :))