Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Ogledna akcija, Snežnik, 6.3.2022

Ko se v dolini ozračje počasi segreva, ko na plano že kukajo prvi znanilci pomladi ter v omare romajo najtežji zimski plašči, rakovški jamarji pobegnemo na Snežnik, kjer snežna odeja še prekriva poleti neprehodni labirint ruševja. Razlog za “pomladanski” izlet na kraški visokogorski osamelec je tudi po večini kopna cesta, ki je pozimi predvidoma prevozna zgolj do Leskove doline.

Tudi tokrat smo se brez zapletov pripeljali skozi Leskovo dolino do odcepa za Gašperjev hrib, od tam naprej pa smo se s pomočjo verig, ki so nas letos že večkrat izkopale iz snega, prebili skoraj do izhodišča pešpoti na Snežnik, ki pelje čez Gašperjev hrib.  Namen akcije je bil raziskati območje severovzhodno od samega vrha Snežnika ter popisati in locirati nove možne dihalnike. Razdelili smo se v ekipi po dva ter prečesavali teren po dolgem in počez. Sprva nas je pot vodila skozi bukov gozd, kjer je prevladovala prava zimska idila pri -5 °C ter tišina, ko pa smo prestopili gozdno mejo pa nas je pričakala prava visokogorska klima. Močan veter ter občasni pasovi megle so nas je prisilili, da smo kar se da hitro pregledali začrtan teren. Veter je bil tako močan, da je odpihnil tudi željo po obisku koče na vrhu Snežnika. Ne glede na vremenske razmere pa je bilo vzdušje ekipe na vrhuncu in tako smo na koncu dneva odkrili 9 potencialnih dihalnikov oz. jam, 4 jamam pa smo popravili lokacije. Motivacija za delo na Snežniku tako še ostaja.

Udeleženci: Marko Matičič, Miha Prudič, Tone Ileršič, Jaka Peteh

Jaka Peteh