Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Nove jame na Matarskem, 26.2.2022

V soboto 26. 2. 2022 smo se odpravili raziskati nekaj jam na Matarsko podolje. Zbralo se nas je 9 (, ravno za 2 avtomobila. Odhod je bil dogovorjen ob 8:00. Malo pred odhohodom voznika dobiva klic da lahko 15 min zamudiva, ker se nam bo zadnji trenutek pridružil še Ambrož Ileršič, ki se ravno vračal iz Bovca - veter jim je preprečil raziskave na Kaninu.
Dobimo se kavi v Uršuli na Uncu, kjer uskladimo dnevno plan. Ko prispe Ambrož se spakiramo v avta, odrinemo po avtoceti proti Kozini in na to po regionalnih cesta. Iz reginalne cesti zavijemo na gozdno, kjer se pripeljemo do prve lokacije. Stopimo iz avtov in takoj opazimo smeti, ki so jih za seboj pustili migranti. Tu se razdelimo na dve skupini in vsaka odrine na svoj stran. Naša ekipa je na tem delu raziskala dve brezni globine 20m.

Vrnemo se k avtu in se odpeljemo dalje. Po poti pokličemo dugo ekipo. Izvemo, da so trije v jami in da se ven sliši premetavanje kamenja. V našem avu se ustvari dvom, kaj rabijo trije delati v jami in predvsem toliko časa. Kasneje izvemo, da so s kladivom malenkost razširili ožino in za njo izmerili 50m vodoravnih rovov.
Prispemo do druge lokacije, kjer smo si tudi postavili improvizirano kuhinjo za pripravo kosila. Anja, ki je bila za to zadolžena, je tako prijela za posodo in kuhalnico. Na jedilniku so bili špageti s tuno v smetanovi omaki. Ostali pa se odpravijo raziskat par jam. Ena jama je bila globoka 25m, druga pa 40m s tremi kraki in netopirji na koncu jame.
Ravno, ko je bilo kosilo kuhano, se nam je pridružila druga ekipa. Špageti so bili za prste obliznit in za spremembo niso bili razkuhani.
Po kosilu se je par ljudi odpravilo pogledati še nakaj jam, ki smo jih našli po poti, globine 15-25m. Ostali pa smo se sprehodili po pobočju hriba v lovu za izgubljeno Divjo jamo. Iskanje je bilo neuspešno, razen ko smo morali najti 2 izgubljena člana ekipe, ki sta se najprej našla med seboj. Na to pa s pomočjo deljenja trenutne lokacije Facebooka, poskrbela da smo ju našli še ostali.
Naredil se je mrak in bil je čas za odhod. Na poti proti avtu nas je že zasipal sneg. Domov smo prišli v večerni urah.

 

Udeleženci: Anja Pirc, Katja Mrvar Lavrič, Marko Matičič, Damjan Intihar - Brnte, Ivan Najger, Miha Prudič, Uroš Frlan, Vid Gorjan (JKŽ), Ambrož Ileršič in Simon Hiti

Srečno, Simon Hiti, JD Rakek