Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Napaka
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder 2019/20191026_Matencevo_brezno is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Raziskovanje Matencevega brezna, 26.10.2019

[sigplus] Critical error: Image gallery folder 2019/20191026_Matencevo_brezno is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Po slabih 3 mesecih sva se z Mihom ponovno odpravila v Matencevo brezno, kje nam je na prejšnji akciji nadaljevanje onemogočilo pomanjkanje vrvi. Zaradi bližine jame in izkušnje iz prejšnje akcije sva sklenila, da se v jamo odpraviva ob 18 uri, ravno prav, da se za nazaj še ustaviva na pivi v eni izmed gostiln. Te plane nama je uničilo kopanje ožin.  Raziskala sva 15 metrsko brezno ter nadaljevala z delom v ožini, ki je zaustavila napredovanje v prejšnji akciji. Le- ta je sedaj pod odločnostjo zagnanih jamarjev in kladiva le popustila.  Odprlo se nama lepo zasigano brezence globoko približno 6 metrov ter na dnu brezna ponovna ožina. Tudi ta ožina je hitro popustila in omogočila prehod še globje v brezno. To se je nadaljevalo se približno slabih 10 metrov do ponovne ožine. Jamsko okrasje je tu zamenjala ostra skala, ki kaze na vodno aktivnost. Poskušala sva odkopati tudi to, vendar je zmanjkalo volje. Za razliko od prejšnjih delov jame, se tu čuti malo prepiha. Nekaj že bo, saj je Miha izjavil, da ga ti deli spominjajo na Branice. Tekom celotne akcije je vzdušje pokvarilo stikalo na vrtalki za opremljanje. To ni delovalo, tako da si se med opremljanjem počutil kot kak "češki majster" ki vrtalko ugaša in vžiga s kablom.Pri povratku na površje sva pregledala tudi okno, za katerim se je skrivalo vzporedno brezno globoko približno 5 m s ponvicami iz bele sige. Na površje sva se vrnila ob pol 1 zjutraj. Tako da pive ni bilo, je bil pa burek in skupaj cca 30 novih metrov :)
 
udeleženci_ Jaka Peteh, Miha Prudič
 
LP, Jaka
 
 
{gallery}2019/20191026_Matencevo_brezno{/gallery}