Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Jame na Ravniku, 19.5.2012

Dne, 19.5. 2012, popoldan, smo se odpravili na Ravnik. Točneje na Logaško planoto, kot je iz karte odčital Tomaž. No, on nam je pokazal tudi tri nova brezna, eno je že pred časom odkril Hiti, eno pa mimogrede še Brnte. Miha, kot najmanjši prisotni član, je zlezel še v nekaj lukenj, ki pa se niso izneverile slovesu "luknje na Ravniku". Mimogrede smo popili nekaj piv, tudi zvečer se nam še ni šlo domov. Kmalu se je iz teme prikazal Hiti s polno košaro žar specialitet in imeli smo prav spodoben piknik v naravi.

1: Globina okrog 25m, velik prostor na dnu, obetavno okno na nasprotni
strani. Obvezen ponoven obisk. Tomaževa najdba.
2: 2m luknja pod kupom vej. Našli gozdarji.
3: 2m luknja.
4: 12m brezence, vhod je zazeval pod kamnom, odkrit lani. Hitijeva najdba.
5: 3m luknja.
6: 10m razpoka, sveža najdba by Brnte
7: Lepo brezno z končnim kratkim zasiganim rovom, biser med videnimi.
Tomaževa najdba.
8: 15m zvonasto brezno. Tomaževa najdba.

"Luknja na ravniku" je kraški pojav, ki zahteva resno organizacijo ekipe, opreme in časa. Navadno je locirana na skrajnem koncu gozda. V 90% je manjša od človeka. V ostalih primerih je njena globina med  5 in 20m. V dolgi zgodovini ni znan primer, ko bi bilo odkrito omembe vredno nadaljevanje. Območje je bilo obiskovana tudi že s strani mednarodnih odprav.

Marko Matičič, JD Rakek