Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Planinska jama in sifon pod Golgoto, 31.7.2018

V ponedeljek, 30.7.2018, me pokliče Sebastjan, da gre v Planinsko pogledat še neraziskan sifon in da grem lahko zraven. Sicer je bil malo skrivnosten o namenu in nasploh se mi je zdelo čudno zakaj bi sploh šel zraven pogledat sifon za katerega sta vhod in izhod že  znana, vendar me je s tistim o neminljivi slavi premamil in sem šel zraven. In res že  naslednji dan se zberemo   popoldne ob petih pred Planinsko jamo in znosimo opremo do sifona. Še bolj se mi je zdelo sumljivo, ker ob sifonu Sebastjan reče, da nima obleke  in bom moral kar sam iti noter. Ker na take stare fore ne padam (sem jih že prevečkrat uporabil)  se uležem in se delam kot, da spim  medtem, ko se on dela, da pripravlja opremo . Vendar v resnici poslušam stare jamarje, ki govorijo grozne zgodbe o sifonu, kjer so potonili čolni,  ki se niso nikoli več prikazali. Govorili so tudi o  potapljaških jeklenkah, ki so bile odplavljene v sifon in se niso nikoli več prikazale in bilo mi je jasno,  da me je Sebastjan speljal na limanice. Zato sem se pričel izmikati potopu tudi sam. Ob mrkih obrazih nosačev sem spoznal, da se ne bom izmuznil  tako zlahka. Po začetnem izmikanju sva se potopila v lep sifonski izvir z vidljivostjo manj kot en meter in začela dobesedno iskati izhod na drugi strani. Sifon se začenja nekaj deset metrov zahodno od Schmidlovega prehoda in se zaključi na jugozahodni strani Golgote, nasproti drugega umetnega tunela. Po 124 m in 25 minutah plavanja po sifonu, sva našla v sifonu zataknjena dva čolna in nekaj odplavljenih stvari. Najnižja globina najinega potopa je bila 15 metrov. Na drugi strani sva našla izhod v pritočnem delu sifona. No Sebastjan ne bi bil Sebastjan, če ne bi vztrajal, da morava po isti poti tudi nazaj, ker morava sifon izmerit. Vendar sem vedel, da ga bolj mika, če bo v sifonu našel kakšno  trofejo. In res jo je.  Ob izhodu je imel v roki aluminijasto veslo za katero je menil, da je iz prejšnjega stoletja in da bo z njim zaslužil bajne vsote.  Na žalost so se pojavili lokalni jamarji in trdili, da je to veslo njihovo in ker potapljač po eni uri potopa ni sposoben polaganja rok jim je moral veslo vrniti. Kje je skritih ostalih 7 vesel  pa jim nisva izdala.  In tako se je akcija zaključila ob pivu v nočnih urah v lokalni gostilni - brez pečenega krompirja.   No, potapljaške jeklenke pa še vedno uživajo tam nekje pod vodo.

Klub vsem peripetijam ob hitrem sestavljanju ekipe sva 31.7.2018 uspela preplavati in izmeriti sifon v Pivškem rokavu Planinske jame. Položaj tega sifona je bil nakazan že na prvem sodobnem načrtu Planinske jame, ki sta ga naredila Adolf Schmidl in Ivan Rudolf leta 1852.

Ta uspeh pa nama nebi uspel, brez močne podporne ekipe, ki so jo sestavljali: Marko Matičič, Matej Zalokar in Bogdan Virant iz JD Rakek; Izidor Šantek, Miran Bedenik in Marjan Vilhar iz DZRJ Luka Čeč Postojna ter Blaž Kogovšek, Matej Blatnik in Franjo Drole iz IZRK ZRC SAZU.

Potapljala pa sva se: Simon Burja iz DZRJ Simon Robič Domžale in Sebastjan Gantar iz JD Rakek.

Napisal: Simon Burja