Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Planinska jama, potop, 4.11.2017

V soboto 4. 11. smo (verjetno) še zadnjič letos raziskovali pritočni sifon Pivke v Pivškem rokavu Planinske jame. Glede na vodostaj Pivke v zadnjem mesecu in pol nismo čisto natančno vedeli kakšno bo stanje v sifonu in kaj bomo pod vodo sploh počeli.  :-)
V upanju, da je vrvica preživela v enem kosu, je del ekipe (Marjan Vilhar in Milan Fajdiga iz DZRJ Luka Čeč Postojna; Matej Blatnik iz DZRJ Ljubljana ter Sebastjan Gantar in Franjo Drole iz JD Rakek) že v četrtek 2. 11. do sifona transportiral štiri jeklenke z mešanicami za varno izvedbo globljega potopa. Na zadnji akciji smo namreč dosegli globino 96 metrov in rov bi se morda lahko nadaljeval tudi v globino.

V soboto nas je pričakala ne preveč dobra vidljivost (do 2 metra). Pričetek potopa je kljub slabši vidljivosti potekal nemoteno, a okoli 250 metrov razdalje od vhoda je vrvica bila prvič strgana. Vezanje nove vrvice, iskanje nadaljevanja in povezovanje vrvic so vzeli kar nekaj časa. Naslednjič je vrvica bila strgana kakšnih 300 metrov od vhoda. In tako dalje...

Zaradi z iskanjem zapravljenega časa sva se potapljača odločila, da le izmeriva del na prejšnji akciji potegnjene vrvice. Raziskovanje pa bo moralo počakati naslednje akcije, ki pa bi glede na trenutno vreme lahko bile šele naslednje leto.  :-)

Udeleženci akcije:
Potapljača: Igor Vrhovec iz JK Železničar in Sebastjan Gantar iz JD Rakek.

Podporno ekipo pa so sestavljali: Vid Trebše, Izidor Šantek, Marjan Vilhar iz DZRJ Luka Čeč Postojna; Albert Ličan iz JD Gregor Žiberna Divača; Suzana Basarič iz JK Železničar; Matej Blatnik iz DZRJ Ljubljana in Matej Zalokar, Peter Prudič, Marko Matičič, Miha Premrl, Izabel Vadnal ter Franjo Drole iz JD Rakek.

Za pomoč pri izvedbi obeh akcij se zahvaljujemo JK Planina in Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ki sta nam dala v uporabo svoje čolne.

Lep pozdrav,
Igor