Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Potop v Planinski jami, 17. 6. 2017

V soboto, 17. 6. 2017 smo se, na željo Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, odpravili v Planinsko jamo v Rakov rokav do sifona. Tja smo se odpravili z namenom, da potapljač Sebastjan Gantar globlje v sifon Javorniškega toka  namesti elektronske registratorje za merjenje pritiska, temperature in električne prevodnosti vode, istočasno pa se je pobralo podatke iz predhodno tik pod vodno gladino nameščenih registratorjev. Namen zbiranja podatkov je, da se ugotovi kje teče Javorniški tok in se pri tem ne meša s pritokom Raka iz Rakovega Škocjana. S pomočjo teh podatkov, bodo na inštitutu skušali ugotoviti, ali je možno uporabiti Javorniški tok kot rezervni vodni vir pitne vode za občini Postojna in Pivka. V Skrivnostnem jezeru smo videli tudi vrtino s črpalko iz poskusa črpanja vode okoli leta 1988. Sebastjan je bil presenečen nad dobrim stanjem sesalne košare, senzorjev poleg nje ter vrvi, ki držijo vse na svojem mestu. Vse je tako, kot bi bila stvar postavljena le 14 dni nazaj. Med čakanjem, da Sebastjan zaključi z delom, smo se okrepčali s sendviči, ki jih je priskrbel inštitut. Ob povratku iz jame, pa smo bili postreženi s pasuljem in klobaso, ki sta jo priskrbela Franjo Drole in Nataša Viršek Ravbar. Akcija je trajala od 8:00 do 16:30.

Udeleženci odprave v jamo: Sebastjan Gantar, Uroš Frlan, Damjan Intihar in Simon Hiti iz JD Rakek, Mitja Prelovšek, Franci Gabrovšek, Cyril Mayaud in Blaž Kogovšek iz IZRK ZRC SAZU. Franjo Drole in Nataša Viršek Ravbar iz IZRK ZRC SAZU  pa sta bila zunanja ekipa, ki je odlično poskrbela za logistično podporo jamske ekipe.

Lep pozdrav,
Simon Hiti.