Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

"Usrane" jame na Notranjskem, 20.4.2017

V Sloveniji je veliko jam to ni nobena skrivnost in je večinoma dobro znano med prebivalstvom. Veliko pa se jih ne zaveda, da je velik procent le teh onesnažen z odpadki. Klasičen recept za onesnaženo jamo je tak...Vhod se nahaja v vrtači nekaj km od naselja, nedaleč ceste z vhodnim breznom. Po možnosti naj bo to brezno globoko vsaj 10m...puf...imamo dobro možnost za smetišče. Stanje se je v zadnjem času sicer izboljšalo, a odpadki stari cca 30 let počasi razpadajo po slovenskih jamah. Izjema so razni krivolovi in mrhovina. Z Brntetom sva se odločila pogledati v nekaj takih jam in ugotovila, da bo preteklo še kar nekaj vode preden bo vse skupaj nenevarno za okolje. Eno izmed brezen je celo izginilo, saj je v celoti napolnjeno z smetmi. Najboljša stvar pa je ta, da se umazanija izceja v podtalnico in nato direktno v naš vodovod. Zagotovo je v celi Sloveniji stanje precej podobno. K sreči smo ljudje sedaj bolje ozaveščeni o problematiki smetenja v naravi...ali pač???

Rakovški jamarji smo imeli že kar nekaj čistilnih akcij različnih jam in predvsem Rakovega Škocjana...a je to le kaplja v morje...no ja je pa začetek :)...

udeleženci: Damjan Intihar - Brnte, Matej Zalokar

srečno, Matej Zalokar, JD Rakek