Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Sifon med Pivko jamo in Magdaleno jamo, 13.4.2017

Konec januarja 2017 je Tone po listi spraševal "ALI JE, ALI NI - po letu 1972 bil preplavan sifon med Pivko jamo in Magdaleno jamo"? Odgovor je bil "NE". Če nas isto vpraša danes, je odgovor "DA".

Včeraj popoldne (13.4.2017) sva s Sebastjanom Gantarjem preplavala sifone med Pivka in Magdaleno jamo ter jami tako povezala tudi po naravni poti. Do sedaj sta bili med seboj povezani le po umetnem rovu preko Črne jame. Napredovanje skozi prvi sifon ter plavanje po rovu za njim je šlo brez posebnosti. Drugi sifon, zračni žep za njim ter do včeraj nepreplavan tretji sifon so najlaže premagljivi kar bolj ali manj po dnu sifona. Strop je namreč zelo razčlenjen in kot tak ne nudi neke pametne orientacije.

Celoten rov med Pivka in Magdaleno jamo sva tudi ponovno izmerila ter v Magdaleni jami za vsak slučaj izmerila še dobrih 150 metrov že znanega rova (a je dosti bolj širok kot pa je to razvidno iz obstoječega načrta) ter pustila tablico z oznako.

Potapljaški del akcije je trajal le dve uri, sicer pa so aktivnosti in čakanje v jami ter na parkirišču pred njo trajale približno štiri ure.

Sodelovali smo:
- podporna ekipa: Blaž Kogovšek iz IZRK ZRC SAZU; Miran Bedenik iz DZRJ Luka Čeč Postojna; Uroš Frlan, Simon Hiti, Bogdan Virant, Matej Zalokar in Franjo Drole iz JD Rakek
- potapljača Sebastjan Gantar iz JD Rakek in Igor Vrhovec iz JK Železničar

Lep pozdrav,
Igor Vrhovec