Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Vodna jama nad očesi, 25.3.2012


S Sebatom sva imela še večje jeklenke (2 x 12 l) in suho obleko. Na pomoč sta priskočila Miha Prudič in Gašper Modic (JD Rakek). Na mojo pobudo se je pridružil še Dare Hribar (JK Krka). Nabrali smo precej robe, a je šlo gladko. Malo nerodno je bilo spraviti pas na suho obleko, a je šlo. Prva težava je bila, da je bila ožina za suho obleko kar velik zalogaj. Sam se se po par minutah in par poskusih komaj stlačil skozi, a se mi je pri zatikanju odvil štrikec iz koluta in ga nisem mogel spraviti nazaj skozi luknjo na kolutu. Seba pa po parih poskusih ni uspel skozi, zato je počakal pred ožino, sam sem pa šel naprej. Kolut je bil skoraj neuporaben. Tisti rov, kjer sem končal nazadnje, ni slep ampak kar glavni, ker je edini, ko se začne rov dvigati s 40 m globine. Smer celega nadaljevanja za ožino je 210 stopinj. Na koncu je podor, ampak bi se skozi eno luknjo dalo stlačit skozi, čeprav se bojim da ne bo šlo nikamor. Malo pred koncem tega rova sem se dvignil nad gladino, a ne gre nikamor. Tako da je še za pogledat podor na koncu in plavati pod stropom do konca. Nazaj grede sem 30 m od ožine poleg stranskega rova, ki sem ga opazil prejšnjič (v smeri ca. 120 stopinj ali še manj) opazil, da gre v nasprotni smeri mogoče tudi še kam, a zaradi dokončno nedelujočega koluta nisem mogel pogledati. Malo sem računal na Sebatov kolut, a kaj ko je ostal pred ožino. To je definitivno za pogledati...

S suho obleko in večjimi flašami je šlo tudi iz vode bolj nerodno, a je s pomočjo vseh treh (Gašperja, Mihata in Dareta) šlo. Tudi s suhimi rokavicami je bil hec.Potopil se je tudi Dare, z namenom da "strokovno" pogleda ožino. Pravi da bi se dalo v dveh akcijah toliko poštemati, da bi se dalo brez težav skozi. Zmenili smo se, da počakamo, da se voda malo segreje, da lahko delamo v neoprenih, ne pa za tak dostop nerodnih suhih oblekah (kar bo ob vedno višjih zunanjih temperaturah vedno bolj nerodno). Tokrat je kljub majhnemu pretoku voda še vedno imela samo 6 stopinj, tako da po moje ne pride zelo od daleč in mora biti nekaj pretoka.

 
udeleženci: Darko Hribar (JKK), Uroš Ilič (JKŽ/JKK), Miha Prudič (JDRK), Gašper Modic (JDRK/DLKJ)
 
Napisal, Uroš Ilič (JK Železničar / JK Krka)