Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Branice - Bločica 14.11.2015

Ker gre leto že bolj ko ne proti koncu, smo se ponovno zbrali za eno merilno ekipo. Namen v jami tokrat ni bilo raziskovanje, vendar merjenj.
Marko jaz in Brnte, smo se ob šesti odpeljali proti Branicam. Tam se nam je pridružil še Teo, z namenom raziskovanja podzemnega življenja. Še preden smo uzrli sončni vzhod, smo bili v jami. V jami se nahajajo predstavniki: postranic rodu Niphargus, jamski ježki(Monolistra spinosissima), jamske kozice, človeške ribice, jamske mokrice, ter še nekaj drugih živali (Po opisu Teota).
Izmerili smo tudi zadnje raziskane metre. Tako znaša dolžina poligona dobrih 900m, globina pa je 146m. S to akcijo smo verjetno zaključili z raziskavami za letos. Zaradi prihajajoče se zime. V jamo je namreč začelo vleči mrzel zrak, ki te še dodatno namrazi.
Ven smo se priplazili okoli šestih ponoči. Zunaj pa nas je čaklal ogenj in burek, ter Uroš in Simon.
Lp Miha.

p.s. Medtem, ko so se ostali potili v Branicah sva okoli 8. ure s Simonom vstopila v Bločico. Namen je bil preplavati in opremiti sifon, ki ga je pred časom raziskal Uroš Ilič (2014). Na podlagi njegove ocene, da gre za do 50cm globok in 1,5m dolg sifon sva bila vseeno previdna. Po pregledu sifonskega jezera, sem naredil sidrišče nad sifonom za pritrditev vrvi, ki bo pomagala jamarju ohranjati smer. Žal sem pri tem početju preveč brcal in uničil vidljivost v sifonu iz 3m na 0m. Tako sva samo pustila vrv in cev za natego, če bi se v prihodnje pretok zmanjšal na manjšo vrednost in omogočil znižanje jezera. Okoli 11. ure sva bila že zunaj in se odločila, da pripraviva piknik za ostale borce v Branicah. Teota sva žal zamudila, ker je bil na najino presenečenje ekspresno hitro zunaj, je bil pa nekdo drug toliko bolj vesel dodatnega bureka :).

Lep pozdrav,
Uroš Frlan.

Udeleženci: Teo (DZRLJ), Damjan Intihar (Brnte), Marko Matičič, Miha Prudič, Uroš Frlan, Simon Hiti