Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Raziskovanje v Branicah, 10.10.2015

Tokrat smo se za ponovne raziskave zbrali samo trije. V soboto, že na vse zgodaj zjutraj ob sedmih. Smo se odpravili proti Branicam. Že na začetku smo pozabili škornje, zato se je čas prihoda do jame podaljšal. Ko smo prišli do vhoda, je tam voda tekla malenkost več kot ponavadi. Vsi  zagnani smo se podali v temne globine. Po 300metrih ožin smo prišli do prostora, katerega kličemo jedilnica. Tam smo si skuhali instant juho. Ter  nato izmerili nadaljnih 80 metrov jame. Med tem ko sem jaz meril. Sta Uroš in Tine z kladivom obtolkl ožino katera je naprej po jami. Zaradi pomanjkanja volje do merjenja sem se jima nato pridružil. Ter nadaljevali po jami naprej. Pri »sifonu«  smo napeljali vrvico zaradi varnosti. Nato smo kmalu prispeli do točke, kjer sva se z Urošem ustavila pri prejšni akciji. Od tu je pot nadaljeva kot prvi Tine. In še preden sva se po postanku uspela narediti premik. Se je že zaslišalo vzklik »JEZERO JEZERO«. Svojim ušesom še verjel nisem dokler ga nisem zares zagledal.

Jezero je za jamo katera ima po večini samo ožine zares veliko. Nato smo vanj zaplavali. Uroš je zaplaval naprej. Med tem ko sem jaz posnel posnetek jezera, je bilo zaslišati »PROTEUS«. In tako so Brance še ena jama z nahajališčem človeške ribice. Jezero se nato zaključi in prevesi v ozek meander, po katerem buči voda. Po vrhu meandra smo se prebili v blatno dvorano. Za njo voda ni več drala. Od tu naprej se tok vode upočasni. Ter samo še tu pa tam naletimo na kakšno stopničko. S strani na vsake par dest metrov, priteče voda. Rovi so široki od metra do deset. Ter visoki par deset metrov. Kmalu smo prišli do jezerca, v katerem se jama konča s sifonom. Pred jezercom pa se vanj zliva še stranski pritok. Zato smo nato raziskali še pritok ki se konča s sifonom. 

Počasi smo se začeli vračati proti izhodu. Jama je z vsakim korakom postajala težja. Iz požiralnika smo se vrnili po dobrih 12tih urah. Nato smo se še preoblekli, med tem pa je začel dež.

Udeleženci: Uroš Frlan, Tine Žnidaršič, Miha Prudič

Lep pozdrav, Miha Prudič