Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Planinska jama, potop, 12.9.2015

V soboto 12.9. spet bili v Planinski jami, spet v pritočnem sifonu Pivke. Potapljača sva spet bila Igor Vrhovec iz JK Železničar in Sebastjan Gantar iz JD Rakek. Tudi tokrat sva se potapljala z rebreatherji in imela s seboj za rezervo vsak še 4 jeklenke različnih dihalnih mešanic. 

V jamo smo vstopili ob 9-ih, potop pa pričeli malo pred dvanajsto. Plan potopa je bil od 390 metra dalje tanko vrvico zamenjati z debelejšo, nato pa najti skrajno točko raziskav iz leta 1999 ter nadaljevati raziskave.Menjava vrvice je potekala brez problemov in na razdalji 480 metrov sva našla na skalni rogelj pritrjen star Tomotov kolut in s tem skrajno točko raziskav iz leta 1999. V tej točki je pritrdišče pod stropom, globina pa je 50 metrov. Od tam sva nadaljevala po isti globini v približni smeri severa, a je "rov" hitro pričel zavijati in ugotovila sva, da pod stropom delava ovinek nazaj proti izhodu. Zato je padla odločitev, da se spustiva na dno rova in tam poskusiva ugotoviti njegovo smer. Po spustu v globino je globinomer kazal 72 metrov, skupna razdalja od vstopa v sifon pa je 50 metrov. Po občutku je tam širina rova kakšnih 15 metrov, višina pa okoli 20 metrov. Dno je še padalo v globino, a sva se s sredine rova dvignila proti steni in vrvico pritrdila na končni globini 65 metrov. Vidljivost je bila okoli 2 metra, temperatura vode 14 st. C in čas potopa 200 minut.


Podporna ekipa pri potopu, ki je spet skuhala odlično juho: Vid Trebše, Marjan Vilhar, Matjaž Milharčič iz DZRJ Luka Čeč Postojna; Matej Zalokar, Aleksander Bajt, Jerneja Tratnik, Uroš Frlan, Jani Homovc in Franjo Drole iz JD Rakek; Miha Staut, Ines Klinkon, Jaka Staut, Višnja Vrhovec in Suzana
Basarič iz JKŽ.

Iz jame smo se vrnili ob približno 17.30 in akcijo zaključili s skupno večerjo v gostilni En Krajcar v Podskrajniku.

Za uspešno opravljeno akcijo se tudi tokrat zahvaljujemo JK Planina in IZRK ZRC SAZU za tehnično podporo v obliki čolnov. Posebna zahvala gre tudi podjetju Postojnska jama d.d., ki je finančno podprla projekt povezovanja Postojnske jame s Planinsko jamo.