Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Branice šibajo dalje, 2.9.2015

Branice so postala stalnica tedenskih raziskovanj na Notranjskem. Na vsak način je potrebno izkoristiti sušo za akcije v jamo Branice. V jamo smo se odpravili popoldne. Že na poti do Dobca se je član v avtu  psihiral, saj je nekje zasledil da so popoldne možne padavine. Če temu dodamo še ponorno naravo jame in klavstrofobične prehode je strah še kar upravičen. Seveda sta ostala dva člana le nasmihala in dodobro nasmejala, ko je pri izviru Branice dobesedno kapljalo...Vode je bilo komajda za odžejat...:)

V jami smo do stopnje, kjer smo ostali na prejšnji akciji prišli hitro. Prehod smo odprli s pomočjo vodne natege in sifone dobro spraznili. Sledil je spust na dno 20 m globoke stopnje in nato konec...the end...

Kam naprej?!?!...

Nadobudni jamar je se zapodil v ožino in kmalu spoznal, da se je možno po dnu 5-10 m visokega meandra z nekaj truda lahko napreduje. Meandru smo sledili še kakih 100 m nato pa smo ostali pred ozkim prehodom. Zadeva se je navidezno zaključila in odločili smo se, da raje pomerimo raziskane rove in se odpravimo na površje, saj se je ura bližala 22.00. trenutno smo 200 m od vhoda in 60 m globoko. Pri povratku smo ugotovili, da je pretok vode trenutno zelo majhen. V potopljenem rovu se je voda dvignila le za 2 cm. Sušo bo potrebno izkoristiti in pohiteti z raziskavami. 

P.S. Ekipa štirih jamarjev je na naslednji akciji (5.9.2015) po dnu premagala oviro in nadaljevala do naslednje 10 m globoke stopnje. Ustavili so se 300 m daleč od vhoda na 90 m globoko. Jama se nahaja pod nivojem Cerkniškega jezera. Dolomit je počasi zamenjal apnenec in povečala se je možnost, da podor konča raziskovanje...Kljub temu ostajamo večni optimisti...se vidimo v Bistri ??? :D

udeleženci: Miha Prudič, Tine Žnidaršič, Matej Zalokar

udeleženci 5.9.2015: Miha Prudič, Jaka Peteh, Ambrož Ileršič, Uroš Frlan

srečno,

Matej Zalokar, JD Rakek