Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Raziskave odtočnega sifona Pivke jame, 20.6.2015

V soboto 20.6.2015 smo nadaljevali z raziskavami odtočnih sifonov Pivka jame. Tokrat smo bili le trije potapljači in plan je bil raziskovanje rova po četrtem sifonu (od točke kjer smo se zadnjič ustavili, pa do "konca", ki se je pričakoval v obliki naslednjega sifona). Res smo prišli do sifona (peti po vrsti), do njega pa smo izmerili skoraj 2 km glavnega rova. Locirali smo tudi dva velika stranska rova, a ju zdaj še nismo merili. Glavni rov gre najprej proti severu, nato pa obrne proti jugovzhodu, tako da je peti sifon na oko približno 800 m vzhodneje od četrtega sifona. Do Planinske jame nam torej ostaja še kar nekaj rova.

Vidljivost v sifonih je tokrat bila do 3 metre, temperatura vode najprej 13 st. C, nato pa s pritokom vsakega stranskega rova pade za 1 st. C (stranski rovi imajo temp. vode 9 st. C) do končnih 10 st. C. Vodostaj Pivke je bil v redu, za sifoni pa smo preživeli 11 ur.

Sodelujoči:
Potapljači: Igor Vrhovec (JK Železničar), Sebastjan Gantar (JD Rakek), Matej Koršič (JD Logatec)

Podporna ekipa: Izidor Šantek, Marjan Vilhar, Aleš Konobelj, Matjaž Milharčič (vsi DZRJ LČ Postojna), Matej Zalokar, Simon Hiti, Uroš Frlan in Franjo Drole (vsi JD Rakek), Mitja Prelovšek (DZRJ Ljubljana) in Marjan
Temovski (SK Zlatovrv - Makedonija).

Imeli smo tudi fotografa: Arne Hodalič in asistentka Katja Bidovec.

Lep pozdrav,
Igor

P.S. Čas za čakanje smo člani JD Rakek izkoristili za vodenje ekskurzije v Zelške jame. Ekskurzije se je udeležili 10 ljudi (ZDA, Avstrija, Švica, BiH, Madžarska) in trije vodiči iz JD Rakek (Uroš Frlan, Simon Hiti, Matej Zalokar) V Pivki jami je bila obilica fotografov, zato sem svoj mali "fotoaparatek" hitro pospravil v kovček in raje pomagal ostalim :). Fotografije bojo ko bojo...Bliskalo se je kot na fronti...srečno, Matej Z.