Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Nadaljevanje raziskav v Pivki jami, 17.5.2015

V nedeljo 17.5. smo nadaljevali z raziskavami Pivka jame. Po planu naj bi se ena ekipa potopila v pritočni sifon stranskega rova, druga pa poskusila preplavati četrti odtočni sifon. Zato nas je bilo 5 potapljačev, nosačev pa 20. Opreme je bilo za dobrih 15 transportk, pa še stvari, ki ne rabijo iti v transportke.

Ekipa "stranskega rova" je bila v jami prvič in se je z njo bolj ali manj šele spoznavala. Tako se je hitro izkazalo, da je plan raziskave pritočnega sifona zastavljen preveč optimistično in se potop ni izvedel. A če ne drugega, zdaj v jami pri odcepu v stranski rov že čaka ena jeklenka in jo naslednjič ne bo potrebno spet tovoriti tako daleč.

Uspešen pa je bil potop v četrti odtočni sifon, katerega sva s Sebastjanom Gantarjem preplavala in raziskala ter izmerila še približno 400 metrov rova za njim, nato pa zaradi dogovora kdaj bomo iz jame, obrnila. Rov šiba in je še večjih dimenzij (širina tudi do 15 metrov) kot pred sifonom. Sifon je dolg kakšnih 30 metrov, globina za priti skozi pa 6 metrov. Rov za njim najprej naredi en lep ovinek proti vzhodu, a se nato usmeri proti severozahodu, tako da je končna izmerjena točka (na hitro ocenjeno iz meritev) skoraj direktno severno od sifona. Jama gre torej še vedno na sever.

Vidljivost v sifonih je tokrat bila od 1 do 1,5 metra, temperatura vode pa 12 do 13 st. C. Vodostaj Pivke je bil odličen, za sifoni pa smo preživeli 9 ur.

Udeleženci akcije:

Potapljači: Igor Vrhovec: JK Železničar, Sebastjan Gantar: JD Rakek, Matej Koršič: JD Logatec, Uroš Ilič in Zvone Švrljuga.

Podporna ekipa:
Izidor Šantek, Goran Turk, Maja Sedej, Nik Turk, Ana Turk, Miran Bedenik, Marjan Vilhar, Vid Trebše in Aleš Konobelj iz DZRJ LČ Postojna; Luka Zalokar, Aleksander Bajt, Simon Hiti, Uroš Frlan, Matej Zalokar, Luka Zalokar, Urška Zalokar, Damjan Intihar, Marko Matičič, Miha Prudič in Franjo Drole iz JD Rakek.

P.S. (Miha Prudič) V Hrenovške tale smo se odpravili ob 10.00 ih dopoldan. Marko je izmeril že preplezan kamin, jaz in Aleksander pa sva v rovu ki gre na jug, našla nadaljevanje dobre tri metre brezenca ter 1,5m pritočnega rova. V odtočnem delu pade kamen v vodo v ozadju pa se sliši prostor. Popoldan ob treh smo se vrnili iz brezna. Ekipa je preizkusila najti povezavo s pomočjo lavinske žolne (ena je bila za sifonov v Pivki jami), vendar brez uspeha.

Udeleženci v Breznu v Hrenovških talih:
Aleksander Bajt, Marko Matičič, Miha Prudič