Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Čistilna akcija v Rakovem Škocjanu, 25.04.2015

Pomlad je v polnem zagonu in nas vabi k spomladanskem čiščenju telesa, domov in okolice. Kot vsako leto, smo člani JDRK tudi letos skupaj s PGD Rakek organizirali čistilno akcijo v Rakovem Škocjanu. Zaradi aprilskega vremena smo jo bili prisiljeni prestaviti na soboto, 25.04.2015. Točno in netočno ob 8 uri zjutraj smo se tako zbrali pri hotelu. Organizirali smo se v 3 skupine in se opremljeni z rokavicami in vrečami za smeti razkropili po okolici. Skupina gasilcev je poskrbela za čistočo v okolici Malega naravnega mostu, naša skupina pa v smeri Velikega naravnega mostu. Druga skupina jamarjev se je odpravila malo dlje, saj je bilo potrebno izbrisati stare grehe jamarjev, ki so raziskovali jame v okolici udornice Šojca in pri tem za seboj pustili sledi. V Katjini jami smo tako odstranili kar nekaj smeti, ki so spominjale na majhno kuhinjo izpred 20 let (ponev, 1l olja, 1dcl šnopca). Ta jama ima po našem mnjenju najlepši vhod v občini, zdaj pa je tudi temu primerno tudi čist.

Po ogledu Šojce smo se odpravili še do jame Mesojedke in pobrali nekaj ostankov od večkratnega raziskovanja. Vrnili smo se v Rakov Škocjan in po okrepčitvi poskušali očistiti še okolico jame HRT pri hotelu. Tukaj so smeti spominjale na veliko kuhinjo ali notranjo opremo nekega vikenda. Pri čiščenju si seveda nismo mogli pomagati in smo (ponovno) našli dihalnik, primeren za nadaljna raziskovanja.

Po tradicinalni čistilni akciji je sledil še tradicionalni piknik. Ponavadi je za to poskrbel hotel, letos pa je žal zaprt. To nas seveda ni ustavilo in smo za okusne čevapčiče ter sir na žaru poskrbeli kar sami. Manjkala ni niti kitara :) Popoldne je za »nagrado« sledil še obisk Razbite jame, katere vhod smo morali zaradi posledic žledu "odkopati".

Če povzamemo, novih smeti v Rakovem Škocjanu ni veliko v primerjavi s prejšnjimi leti, stare pa so bile tekom akcij odstranjene. Naj tako ostane.

Lp, Ana Matičič

Udeleženci: Uroš Frlan, Simon Hiti, Luka in Urška Zalokar, Aleksander Bajt, Miha Prudič, Jaka Peteh, Marko Matičič, Ana Matičič, gasilci PGD Rakek (5 članov)