Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Raziskovanje udora pri Dobcu, 29.4.2015

Zjutraj me je presenetil klic Brnteta, ki nam je sporočil novico o udoru zemlje blizu Dobca. Zadevo je preveril, popoldne pa je na lokacijo že prihitela ekipa rakovških jamarjev. Udor je sicer premera 0,5m x 0,5m in sprva ne kaže perspektivnega nadaljevanja. Kljub temu je potrebno vsako zadevo preveriti. Ocenila sva, da je zadeva dovolj stabilna za spust. Na dnu cca. 3m globoke stopnje pa se je odprla lepo okrašena dvoranca dimenzij 13m x 5m x 4m. Smradu razpadajočih organskih snovi smo se hitro navadili in se nato posvetili raziskovanju. Na žalost je najbolj očitno nadaljevanje jame, ki se je razvila po prelomu, zasuto z materialom (podor). Prepiha nikjer po jami nismo opazili. V jami smo zasledili evrski kovanec in nekaj sledi, kar priča da je pred nami nekdo v tej jami že bil. Verjetno so bili lokalci, saj za spust vrvi ne potrebuješ. Jamo sva izmerila in narisala, ter se odpravila proti izhodu. Na izhodu je mrgolelo različnega živeža, ki se je grelo na pramenu svetlobe, ki je prodiral v notranjost jame. Kratka a sladka jamca :D

udeleženci: Matej Zalokar, Miha Prudič, Damjan Intihar - Brnte (Popoldanski obisk lokacije)

P.S. (17.5.2015): Na email sem dobil več informacij o tem udoru. Jama je bila odkrita dne 29.3. 2015. Najditelj je Anže Nared. Ime ima: Kevderc pod ribezi. Vhod v jamo je prekopal ljubiteljski jamar Damjan (?). Tako je razjasnjena tudi zgodba z evrskim kovancem.

 

srečno,

Matej Zalokar