Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Brezno v Hrenovških Talih, kamin, 16.1.2015

 

Na četrtkovem sestanku je padla ideja o delovni akciji v Hrenovških talih. Pregledali smo vremenske karte in ugotovili, da nam čez vikend grozi slabo vreme. Tako je padla odločitev. Akcija bo stekla v petkovem popoldnevu. 

V petek ob 17.00 smo se zbrali in odpravili proti jami. Pri jami smo se preoblekli in spustili vanjo. Marko in Matej sta odšla delati v Frlanov kamin (v Severnem rovu). Tam je bil stopnja na njenem dnu pa luknja, ki pa ni bila še primerna za človeka. Ko si vanjo vrgel kamenje, je padel v vodo. Obeti so bili dobri. Ko sta se prebila skozi in pogledala, sta ugotovila da je notri luža velikosti cca. 1x1,5m in meander. Potrebna bo ponovna akcija za bolj natančen pregled. Plezala sta tudi dalje po kaminu navzgor (+30 m), a zaradi pomanjkanja časa in opreme, projekt opustila do naslednjič. Tudi tukaj bo potrebna še kakšna akcija. 

Z Mihom pa sva se odpravila v Južni rov. Glede na prejšnje akcije, na začetku ni bilo nekaj veliko volje za delo. A sva si rekla: bo kar bo, pojdiva poskusiti srečo. Miha je odšel naprej po rovu do delovišča, jaz pa za njim. Malo sva pokopala in razširila, nekaj večjih kamnov izvlekla in "eureka". Prej neperspektivna luknja, zasuta s prodom, se je odkopala in srednje veliko kamenje pade vanjo. Tudi tukaj se sliši vodni "plusk". Volja po kopanju je ponovno prišla nazaj. Ker pa stvari ne morejo biti tako lepe kot se na prvi pogled zazdi, je tudi tukaj nastal problem, kako se lotiti naslednjega kopanja. Na koncu imamo ožino, za njo pa se rov začne spuščati pod kotom cca 40° in delo z glavo naprej ni najbolj priporočljivo. Prostora za obračanje, pa v tistem predelu ni.
 
Odpravila sva se ven iz rova in skuhala juhico. Nekaj sva jo pojedla, preostanek pa nalila v plastenko in odnesla Mateju in Marketu. Tako sta bila tudi onadva deležna toplega obroka.
 
Iz jame smo izstopili ob 00.30 in smo se vsi zadovoljni in utrujeni odpravili domov.
 
udeleženci: Marko Matičič, Matej Zalokar, Miha Prudič, Simon Hiti
 
LP, Simon Hiti