Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Brezno v Hrenovških Talih, 9.1.2015

 

Vztrajnost se zagotovo splača. Tako smo si rekli na četrtkov sestanek, ko smo se menili za akcijo v Hrenovške tale. To, da nismo obupali, nas je nagradilo s prvimi metri, za katere lahko rečemo, da so samo rakovški. V petek smo se tako odpravili nadaljevati delo v severni in južni rov. Na prejšnjih akcijah je morala počasi padala, sledilo je ojačanje prepiha in s tem nove akcije. Medtem ko je Miha kopal v južnem rovu, sva z Markotom našla ponor prepiha v kaminu. S pomočjo kladiva sva odstranila nekaj kamenja in nato preplezala 10 m višje. Ponovno zožitev. K sreči je bilo možno material zmetati v sosedni prostor. Odprlo se je nadaljevanje. Še malo kaminskega plezanja in pred nama se je pokazal črn prostor velikosti 4x4 m in višine preko 20 m (kamin). Takoj sva našla prepih in vrgla kamen. Ta pade 10 m nižje v brezno, na dnu katerega je nekakšna voda. To je zagotovo le ujeta voda in ne reka, ki jo iščemo, saj smo previsoko. Zadevo bo potrebno na naslednji akciji odkopati in preiskati.

V istem trenutku je prišel tudi Miha. Povedal nama je, da je v sredini južnega rova slišal kamen, ki je padel v vodo. Na koncu južnega rova kamen prav tako pade v vodo. Misterija je velika, o teorijah, pa tu raje ne bom pisal. lahko bi nas še kam zaprli :).

Na poti proti površju, smo preiskali še slepo brezno "Slepič", ki se po 7m klavrno konča. Skupaj s kaminom in prostorom, ki smo ga odkrili smo jamo tako podaljšali za 20m. Dosežek je seveda za zunanjega opazovalca klaveren. A rakovčani to v tej jami cenimo, saj smo že na mnogih akcijah na drugi strani uzrli uklesan napis Požar in Vilhar. Vsa čast tema pogumnima raziskovalcema, a tokrat smo bili pa mi prvi!

udeleženci: Marko Matičič, Miha Prudič, Matej Zalokar

srečno, Matej Zalokar, JD Rakek