Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Snežnik, ledenice, 22.11.2014

 

Že nekaj časa nazaj smo obiskali jame, ki pa so se zaključile z ledenim čepom. Poletne temperature in padavine, so nas prepričale k ponovnemu obisku le teh. Zjutraj smo se tako odpeljali proti gradu Snežnik in od tam na drugo stran Snežnika. Mraz je rezal v kosti in postanka pri Kambrcah smo se zelo razveselili. Lastnik koče nas je postregel, malo smo pokramljali in si ogledali načrt bližnjega brezna Kambrce. Sonce je medtem pokukalo čez hribe in jamarji smo se začeli tajat. Sledil je obisk brezna pri Sviščakih. Vhodno brezno je globoko cca. 40m in se konča z dvorano v kateri je ledena gmota, ki prekriva nadaljevanje. Počakati bo potrebno še par toplih let, da se bo nadaljevanje (?) odprlo. Nič hudega saj smo imeli v Ždroclah še eno perspektivno lokacijo. Seveda smo zaradi dobrega navigiranja do izhodišča potrebovali dlje kot ponavadi. Sedaj vemo katero je tisto zahrbtno križišče, kjer se vsak zgubi :)...

Jamo z imenom Grozilda smo nato našli brez težav. 40x40m veliko udornico težko zgrešiš. Medtem ko je ena ekipa raziskovala, je preostanek članstva pregledoval teren. Odkrili smo 15m globoko brezno, ki ga bo potrebno še odkopati in raziskati. Teren je bil pregledan, mrak je padel in začelo se je mukotrpno čakanje ekipe, ki je bila v jami. Medtem smo pekli kostanj...zelo....zelo...počasi...V konzervi od rib namreč težko spečeš več kot 5 kostanjev na enkrat. No ja nam je tako do odhoda uspelo napeči 1 kg...Raziskovalci so se pridružili k ognju. Povedali so nam o breznu v katerega so se spustili. Dobrih 80m nižje so se ustavili na polici, od koder kamen pada še 15 sekund. Hrabri jamar je ocenil globino 300m.  :)

Zaradi pomanjkanja opreme in časa smo se odločili, da raziskave opravimo naslednjič. Že na poti domov, ko smo se pogovarjali o famoznem breznu smo ugotavljali da je 15 sekund ogromno in morda precenjeno. Kasneje se je izkazalo, da ima strah velike oči, a to je zgodba ki jo bo pisal nekdo drug...

Zagotovo je bilo vikend Snežnikovanje super, saj smo imeli zelo lepo vreme, ki smo ga v tem letu zelo pogrešali. Morda nam bo pa zima prinesla nova presenečenja.

udeleženci: Tomaž Svet, Damjan Intihar, Miha Prudič, Juš Šajn, Simon Hiti, Luka Avsec, Matej Zalokar

srečno,
Matej Zalokar, JD Rakek