Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Nove jame v Bukovju in Studenem, 10.8.2014

Rakek, Planina, smer proti Predjamskem gradu in že se znajdeš v Bukovju. Pot nam je znana in letos smo jo opravili že večkrat. Seznam pozimi najdenih vhodov se počasi krajša. Na tej akciji smo se razdelili v dve ekipi. Prva je odprla in raziskala 10 m globoko brezno. Medtem se je druga ubadala z drugačnimi problemi. Član nam je iz neznanega razloga odrekel jutranjo kavo :)...temu primerna je bila tudi zagnanost pri raziskovanju jam. Prva je bila na žalost 2 m globoko "brezno", ki se brezupno konča. Boljša alternativa je bila nedaleč stran. Vhod, ki se odpre v 2 m globoko stopnjo na dnu katere se vidi nadaljevanje. Poleg obetavnega nadaljevanja pa smo našli še plastične vreče. Vsebina le teh nam je bila zaradi bližnjega mrhovišča dobro znana. Prostovoljcev za spust ni bilo. Vseeno se je našel junak, ki se je spustil 1 m nižje od vhoda...nato pa b.r.u.h...kot bi nekdo nekaj zabil v nosnice...

Raziskovanje smo opustili, jamo pa rade volje pokažemo jamarju, ki ima voljo po raziskovanju...he...he...

Sledil je premik do Stranskih ponikev. Nad dolino smo raziskovali še eno 15 m dolgo jamo. To se nam je kasneje maščevalo. Medtem, ko smo se mi po strmem pobočju lomili čez podrta drevesa, se je druga ekipa od avtomobila po dnu doline sprehodila do vhoda. V jami smo nato iskali nadaljevanje, ki smo ga tudi našli. Delo bo počakalo na bolj sušno obdobje, ko se bomo dolgočasili.

Ponoven premik, tokrat se je celotna ekipa podala v Studeno. Tam smo se lotili kopanja ponora, ki smo ga odkrili že prehodno. Nagnite veje in drobir je zapiral prehod v 25 m dolg rov, v katerem lahko najdemo ujeto vodo, fasete, smeti :)...Naše navdušenje je izginilo, ko smo naleteli na sifon. Je globok in dovolj velik za potapljača. 

Na akciji smo tako raziskali 3 nove objekte. Največje razočaranje je bilo zagotovo to, da so bili na povratku domov vsi gostinski objekti zaprti in svojega uspeha nismo mogli pravilno proslaviti :).

udeleženci: Tine Žnidaršič, Simon Hiti, Marko Matičič, Damjan Intihar, Miha Prudič, Matej Zalokar

srečno,

Matej Zalokar, JD Rakek