Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Potop v pritočni sifon, Bločica, 16.3.2014

V Nedeljo smo se odpravili pretauhat sifon v pritočnem rovu. Kratek sifon, zadaj pa se rov nadaljuje...Sifon je dolg ca. 1,5 m in minimalna globina za prehod je ca. 0,5 m. Največja globina na dnu je 2,5 m. Na dnu je najprej blato potem pa mivka kar nakazuje velike pretoke. Sledi kratko sifonsko jezero, nato brzice ki prek nizkega prehoda pripeljejo v jezero dolgo 12 m. Globina >2 m. Nadaljuje se ozek kanjon po katerem priteka voda, kmalu se malo razširi in na desni (proti toku) se da po suhem. Voda pride iz ozkih delov v katere se nisem tlačil, 10 m višje se vidi kot bi bil rov, sam je zelo strmo. Do tu 330-0 stopinj. V smeri 30 stopinj se odpre dvorana s "špgetki" po stropu. Zanimalo me je če je to samo ena stranska dvorana in ali gre naprej. Rov (brez vode) se spet nadaljuje v smeri 0 stopinj in pridemo do podora. Po levi se da okoli, nekje na sredi podora bi ga bilo preplezati (zgleda par lukenj ki zgleda da pripeljejo čez podor) a tega nisem počel.

Kolikor sem videl je jame 830 m. Za sifonom je slabih 100 ali celo 100 m in gre še naprej. Z upanjem na okroglo cifro, lahko gremo še enkrat. :)
 
Udeleženci: Marko Matičič, Damjan Intihar, Simon Hiti, Uroš Frlan, Tim Bolhar Novak (JKŽ), Uroš Ilič (JKŽ)
 
Lep pozdrav,
Uroš Ilič, JK Železničar