Jamarsko društvo Rakek

1957

sestanki

Sestanki JD Rakek so vsak petek, s pričetkom ob 21.00 v prostorih bivšega sodišča na Rakeku. 


 

Jamarski krožek JD Rakek vsako sredo. Več na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Naj fotka

Iskanje

Vodna jama nad očesi, 17./20.7.2013

 

Ker je vodostaj zaradi pomanjkanja padavin nizek, vidljivost pa za take razmere odlična, smo se v sredo popoldne, 17. 7. 2013, in v soboto zjutraj, 20. 7. 2013, odpravili v Vodno jamo nad očesi, z namenom preplavati dotočni sifon in najti nadaljevanje.

Akcija je v sredo potekala gladko, skoraj tako, kot bi jo načrtovali do podrobnosti. Dobili smo se na parkirišču nedaleč od vhoda, se oblekli v jamarska oblačila ter znosili potapljaško in ostalo opremo do vhodnega brezna. Uroš je mojstrsko izdelal pritrdišče za spust in transport opreme. Spust opreme nam je olajšal škripček, tako da je bila ta hitro v jami. Potem smo jo samo še znosili do police nad sifonom, od koder sva jo z Mihom spustila v sifon do obeh potapljačev. Sebastjan Gantar in Uroš Ilič sta bila "podvodni" del ekipe, Miha Prudič in jaz pa sva bila logistična podpora. Vse je potekalo gladko in potapljača sta kmalu izginila z vidnega polja. Pod vodo sta bila slabo uro. Po povratku smo se veselili, saj jima je uspelo priti skozi sifon in najti suho nadaljevanje jame.

Akcija je v soboto spet potekala usklajeno. Tokrat se nam je pridružil še Franjo Drole, ki je dežural pred jamo ter imel stik z Mihom in mano, ki sva bila v jami, kjer sva pomagala pri transportu opreme do sifona. Pri transportu opreme od avtomobilov do jame nam je pomagal še Marko Matičič, vendar zaradi opravkov ni mogel z nami v jamo. Uroš in Sebastjan sta se ponovno potopila v sifon, tokrat za dlje časa, saj sta raziskovala in merila suhe rove za sifonom. Po dobrih dveh urah in pol sta se potapljača zaradi omejene zaloge zraka v jeklenkah vrnila in takoj smo začeli z vprašanji. Zunaj smo ob ognju in pečenih hrenovkah analizirali opravljeno delo.

Izkupiček obeh akcij:

Preplavan prvi pritočni sifon, globok 40 m (minimalna globina za prehod 33m), dolg 135 m.
Nadaljevanje v suhem delu jame z vodnim tokom, 125 m.
»Pretavhan« zapirač, dolg približno pol metra, za katerim je jezero, dolgo približno 25 m.
Potop v drugi sifon, globok 23 m v dolžini približno 50m, kjer se začne obračati navzgor.
Smer novih delov jame je od 180 do 210 stopinj.

Udeleženci: Miha Prudič, Sebastjan Gantar, Jože Pristavec - Joc, Uroš Ilič, Franjo Drole

Lep pozdrav, Jože Pristavec - Joc